Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2013 19:10 - САМО ЕДИНСТВЕНО ХРИСТО БИСЕРОВ
Автор: neshin Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1400 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 18.11.2013 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Избраният за жертва зам.-председател на ДПС не е единственият, който трябва да дава обяснения в Прокуратурата. Несъответствие в данъчните декларации в Сметната палата, пране на пари – на зам.-председателя на ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров бяха повдигнати обвинения от Софийска градска прокуратура и около това събитие се нароиха много въпроси. Преди това парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров, а от ДПС съобщиха, че при доказана вина и присъда той ще бъде изключен от Движението.

Преди да гръмне тази новина самият Бисеров си подаде оставката от всички постове и с този жест вбеси?!? ръководството на ГЕРБ!

Оказа се, че по-същественото в тази новина били не закононарушенията, за които бе съобщено, а кой е предупредил ДПС и Бисеров!

Но, да се върна на събитията около обявените нарушения на закона – данъчни престъпления и пране на пари: След като бе извикан в Столичното следствие /ръководено от така наречения Петьо Еврото – бел. Л. М./, стана известно, че на Бисеров е определена гаранция от 25 хиляди лева – сума твърде несъответна на афишираните престъпления.

За едни има закони, за други – не

Ако се върнем по-назад ще си припомним, че всяка година Сметната палата излиза със списъци по декларациите на лица, заемащи висши държавни длъжности на заключения за несъответствие.

Публикуват се списъци и на лица, които не са подали такива данъчни декларации.

Някой да е чул някое от тези лица да е подведено под отговорност за данъчни престъпления? Няма и да чуете…

А става дума за съдии, депутати, кметове, прокурори, следователи – все лица, заемащи висши държавни длъжности – досущ като Христо Бисеров, но повдигнати обвинения и прокурорски проверки за тях няма.

Друг списък на подобни длъжностни лица, заемащи висши държавни длъжности за „забравени” и недекларирани имоти, „забравени” и недекларирани суми също се публикува от Сметната палата всяка година – прокурорски проверки за тези лица, присъстващи в списъците няма!

Всеки може да отвори и прочете въпросните списъци, например за 2012 година:

За 2012 година 90 са лицата, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления са приключили със заключение за несъответствие.

201 са лицата, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие.

И нищо, никой извикан в следствието, никой с повдигнато обвинение, въпреки че сред имената в тези списъци четем: Асен Агов /депутат/, Борислав Гуцанов /депутат/, Весела Чернева /говорител на Външно министерство/, Георги Згуров /военен прокурор/, Петя Раева /депутат/ и още много, много други.

Какво се случва?

Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Христо Бисеров, но твърдя, че пране на пари трудно се доказва и се съмнявам, че това ще се случи в приетите от Закона срокове.

Според Общите положения в Закона за мерките срещу изпирането на пари, изпирането на пари по смисъла на този Закон е:

Чл. 2. (Изм. – ДВ, бр. 54 от 2006 г.) (1) Изпиране на пари по смисъла на този закон е:

1. преобразуването или прехвърлянето на имущество, придобито от престъпна дейност или от акт на участие в такава дейност, за да бъде укрит или прикрит незаконният произход на имуществото или за да се подпомогне лице, което участва в извършването на такова действие с цел да избегне правните последици от своето деяние;

2. укриването или прикриването на естеството, източника, местонахождението, разположението, движението или правата по отношение на имущество, придобито от престъпна дейност или от акт на участие в такава дейност;

3. придобиването, владението, държането или използването на имущество със знание към момента на получаването, че е придобито от престъпна дейност или от акт на участие в такава дейност;

4. участието в което и да е от действията по т. 1 – 3, сдружаването с цел извършване на такова действие, опитът за извършване на такова действие, както и подпомагането, подбуждането, улесняване извършването на такова действие или неговото прикриване.

(2) Изпиране на пари е налице и когато дейността, от която е придобито имуществото по ал. 1, е извършена в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава и не попада под юрисдикцията на Република България.

Толкова лесно ли ще е да се докаже престъпна дейност, придобито имущество от такава престъпна дейност, участие в такава престъпна дейност, или участие в придобиване, владеене, държане или използване на такова имущество със знание към момента на получаването, че е придобито от престъпна дейност?

Трудно, много трудно доказуемо, за което капацитет в Столичното следствие едва ли ще има. Или ако се намерят прокурори, които да свършат професионално работата по подобно обвинение, то от значение ще е как ще се напише Обвинителния акт…

Няма да коментирам дали сумата за гаранция по такова обвинение и такава сума не е ниска…Въпрос на преценка е.

Невинните виновни или политически крамоли в тепиха на съдебната система

Ушите ни на всички хванаха мазоли да слушаме с месеци, че и с години за поголовните грабежи на така наречения Вальо Топлото.

Същото беше и за закононарушенията на така наречения Марио Николов по САПАРД…

На Топлото, Софийския апелативен съд /САС/ върнаха на градската прокуратура делото за присвояване в особено големи размери срещу Димитров и срещу още четирима души. Обвинението било “непълно”, “нелогично”, неясно” и “неточно”…

Поради „несъставомерни деяния”, “неясни и непълни” обвинения, делото се „разходи” до Върховния касационен съд, пак бе върнато в САС заради многобройни процесуални нарушения. Подсъдими бяха оправдани, а единствен обвиняем остава Топлото.

“Съдът е затруднен да прецени фактите по случая, както и дали въобще има извършено престъпление”, обявиха от САС. Сега целият процес започва от самото начало с всичките му атрибути – разпити на подсъдими, показания на свидетели, експертизи на вещи лица и пр., и пр. Картинката е до болка позната. Подсъдимият Вальо Топлото в момента е на 57 години. Както се развиват събитията, има всички изгледи той да достигне пенсионна възраст преди окончателното приключване на процеса. Ако преди това не изтегли друга “шестица” – го прекратят по давност…

Оказа се, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, че вместо да изписва мотиви по делата, буквално преписва обвинителния акт. Около това дело и друго – срещу Марио Николов за източване на САПАРД, стана ясно, че Георги Колев е копирал три пасажа от обвинителния акт на прокуратурата, в т.ч. и 62 страници от фактическата обстановка, като дори не е намерил за необходимо да замени думите “обвиняеми” с “подсъдими”?!?

Оказа се, че Георги Колев, който сега е шеф на ВАС, е преписал обвинителния акт срещу Валентин Димитров и не е видял прокурорски пропуски! Нямало е анализ на показания на свидетели, обяснения на подсъдими и доказателства. Липсата на мотиви направи присъдата незаконосъобразна. Освен всичко друго Колев бе наредил конфискация, без да изследва какво имущество притежават подсъдимите по делото на Топлото?!

Така делото за източването на столичната “Топлофикация”, което Софийският апелативен съд върна на държавното обвинение.

И двете дела са от периода, в който Колев ръководеше Софийският градски съд. По средата на мандата си той беше “повишен” като председател на Върховния административен съд без да има нито ден стаж като административен съдия. Като шеф на градския съд Колев, възпитаник на школата на МВР, гледа процеса за присвояване на 6 млн. лв. от “Топлофикация” на първа инстанция.

Вместо наказание заради откровено преписания обвинителен акт вместо мотиви, Георги Колев получи повишение по неясни за обществото заслуги, той бе произведен от предходния Висш съдебен съвет като един от тримата “големи” в магистратурата. – веднъж заради приятелството си с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, и втори път, за да освободи място за друга приятелка на Цветанов – Владимира Янева-Манолева?!

Къде тук заради непроведена съдебна реформа е пречила на Колев да седне и да напише от свое име аргументирани мотиви за присъда?

Къде тук заради непроведена съдебна реформа Колев е бил повишен, а не наказан?!

След така нахвърляните факти идват въпросите:

·                 защо един български гражданин, заемащ висша държавна длъжност отива на прокурор, а други с подобни констатирани деяния – не;

·                 как така бързо прокуратурата спретна обвинението на Бисеров, а на един Станимир Флоров – не.

Смехорията „Костинброд”

Поредният случай, който бе превърнат в посмешище пред гражданството бе случаят с намерените напечатани бюлетини в печатницата в Костинброд в навечерието на изборите.

Всички помним каква пресконференция даде Главният прокурор Сотир Цацаров по този скандал.

Обявено бе, че в дните преди изборите бюлетините не са били пазени от никого.

Името на Росен Желязков бе споменато на няколко пъти като човек, който по закон е длъжен да контролира отпечатването на бюлетините.

На пресконференцията бяха прожектирани и снимки, на които се виждаше, че има свободен достъп до помещенията, в които се съхраняват както бракуваните, така и годните бюлетини.

Тогава бе направен и безпрецедентен следствен експеримент, при който за поемни лица бяха извикани двама журналисти.

Пред очите на десетките репортери магистратите разпечатаха пликовете, в които се съхраняваха бюлетините, иззети като веществени доказателства. При отварянето им стана ясно, че те са годни за използване. Бяха показани и други бюлетини – от бракуваните,

На журналистите бяха хвърлени и доказателства, изрекоха се високопарни слова от обвинителите и накрая какво?

Обвинение, повдигнато от Прокуратурата преди дни за „неупражнен контрол върху служители на МС, които е трябвало да осъществят контрол върху изпълнението на поръчката по отпечатването на бюлетините“?!?

Как точно бе формулирано това:

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Росен Желязков – бивш главен секретар на Министерски съвет (МС) на Република България за престъпление по чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК – престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

Той е обвинен за това, че в периода 27.04.2013 г. – 12.05.2013 г. в гр. София, като главен секретар на МС на РБългария, с цел да набави облага за другиго – за “Мултипринт” ООД, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на “Мултипринт” ООД по договор № МС – 83/27.04.2013 г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Глоба до 500 лв, лишаване от свобода до три години, лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, пробация – това са възможностите, по които Росен Желязков може да го отнесе при потвърждаване на обвинението и издадена и влязла в сила присъда.

Не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС – дали някой ще повярва, че Желязков ще отнесе три години затвор?

Едва ли…

Росен Желязков не е осигурил строг контрол върху отпечатаните бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък”, поясниха от прокуратурата. Целта била да набави облага на печатница “Мултипринт”.

Според обвинителите бившият главен секретар на МС е трябвало да следи отчетността върху чистия тираж и заприходяването на всяка отделна бройка.

От бездействието му са настъпили немаловажни вредни последици”, смятат от СГП. И каква е една от тези така наречени вредни последици: облага на печатница „Мултипринт”?!? Или че, Основната вредна последица е, че са се появили нагласи в обществото, които са довели до недоверие на много българи в изборите и правилното и законосъобразно функциониране на държавните институции?!?

Та след зрелищната пресконференция на Главния прокурор се случиха събития като в приказката: напънала се планината и родила мишка.

Това, което можеше да се превърне в обвинение, бе смачкано до липса на контрол и неизпълнени служебни задължения. ГЕРБ пое топката и в парламента се развихри скандал за липса на установено престъпление по отношение на изборния процес. Депутати от партията на Бойко Борисов твърдяха, че събраните до този момент факти и експертизи не доказват по никакъв начин, че ГЕРБ е имала намерение или че е предприела действия, с които е искала да опорочи вота на българските избиратели!

Вместо обвинение на гражданството бе поднесен фарс и повод стрелите да се насочат срещу опонентите на ППГЕРБ!

Росен Желязков бе заведен при папата в Рим, където бе заедно с премиера Бойко Борисов, съдия Владимира Янева-Манолева, на снимката е и до началничката на кабинета на ГЕРБ – Румяна Бъчварова.

Там Желязков е заедно с Иван Костов, Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Николай Младенов и прочие неслучайни люде. Някой вярва ли, че Желязков ще получи най-тежкото наказание за намерените бюлетини в печатницата в Костинброд?

Как тогава да приемем шумната зрелищна пресконференция на Главния прокурор Сотир Цацаров освен като едно PR-мероприятие?

Да се припомнят гафове от съдебната система е дълга и тягостна работа – най-много да се захранят два етажа сценаристи на твсериали.

И все пак питам: защо за едни законът е закон, а за други няма търсене на отговорност?

Люба Манолова

http://lubamanolova.info




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: neshin
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 150003
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 466
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031